Current Pakistan Officeholders & Leadership – Set 02 - PrepWis
Responsive Ads Here

Monday, August 24, 2026

Current Pakistan Officeholders & Leadership – Set 02

Current Pakistan Officeholders & Leadership – Set 02

1. Who is the current Chief Justice of Pakistan?
A. Justice Qazi Faez Isa
B. Justice Yahya Afridi
C. Justice Amin-ud-Din Khan
D. Justice Munib Akhtar
Show Correct Answer
Correct Answer: B. Justice Yahya Afridi
2. On what date did Justice Yahya Afridi assume the office of Chief Justice of Pakistan?
A. 26 October 2024
B. 26 November 2024
C. 1 January 2025
D. 14 August 2024
Show Correct Answer
Correct Answer: A. 26 October 2024
3. According to the Supreme Court's official record, when is Justice Yahya Afridi scheduled to retire?
A. 26 October 2026
B. 26 October 2027
C. 26 October 2028
D. 26 October 2029
Show Correct Answer
Correct Answer: B. 26 October 2027
4. Who is the current Leader of the Opposition in the National Assembly of Pakistan?
A. Omar Ayub Khan
B. Barrister Gohar Ali Khan
C. Mehmood Khan Achakzai
D. Raja Nasir Abbas
Show Correct Answer
Correct Answer: C. Mehmood Khan Achakzai
5. On what date was Mehmood Khan Achakzai formally declared Leader of the Opposition in the National Assembly?
A. 1 January 2026
B. 16 January 2026
C. 20 January 2026
D. 1 February 2026
Show Correct Answer
Correct Answer: B. 16 January 2026
6. Who is the current Leader of the Opposition in the Senate of Pakistan?
A. Shibli Faraz
B. Raja Nasir Abbas
C. Syed Ali Zafar
D. Shehryar Afridi
Show Correct Answer
Correct Answer: B. Raja Nasir Abbas
7. Which political party is headed by Raja Nasir Abbas?
A. Pakistan Peoples Party
B. Pakistan Muslim League-Nawaz
C. Majlis Wahdat-i-Muslimeen
D. Jamiat Ulema-e-Islam
Show Correct Answer
Correct Answer: C. Majlis Wahdat-i-Muslimeen
8. How many opposition senators supported Raja Nasir Abbas when he was declared Leader of the Opposition in the Senate?
A. 18
B. 20
C. 22
D. 24
Show Correct Answer
Correct Answer: C. 22
9. Who is the current Attorney-General for Pakistan?
A. Mansoor Usman Awan
B. Khalid Jawed Khan
C. Ashtar Ausaf Ali
D. Irfan Qadir
Show Correct Answer
Correct Answer: A. Mansoor Usman Awan
10. Which office is currently held by Mansoor Usman Awan?
A. Chief Election Commissioner
B. Attorney-General for Pakistan
C. Auditor-General of Pakistan
D. Federal Ombudsman
Show Correct Answer
Correct Answer: B. Attorney-General for Pakistan
11. Who is the current Chief Election Commissioner of Pakistan?
A. Raja Nasir Abbas
B. Sikandar Sultan Raja
C. Omar Hamid Khan
D. Justice Yahya Afridi
Show Correct Answer
Correct Answer: B. Sikandar Sultan Raja
12. When did Sikandar Sultan Raja begin serving as Chief Election Commissioner of Pakistan?
A. January 2020
B. January 2021
C. March 2020
D. August 2021
Show Correct Answer
Correct Answer: A. January 2020
13. Which constitutional provision allows the current Chief Election Commissioner to continue until a successor is appointed?
A. Article 213
B. Article 215
C. Article 218
D. Article 224
Show Correct Answer
Correct Answer: B. Article 215
14. Who is the current Auditor-General of Pakistan?
A. Muhammad Ajmal Gondal
B. Maqbool Ahmad Gondal
C. Javed Jehangir
D. Javaid Jehangir
Show Correct Answer
Correct Answer: B. Maqbool Ahmad Gondal
15. Who is the current Chairman of the Securities and Exchange Commission of Pakistan?
A. Farrukh Sabzwari
B. Dr. Kabir Ahmed Sidhu
C. Aamir Khan
D. Zafar Hijazi
Show Correct Answer
Correct Answer: B. Dr. Kabir Ahmed Sidhu
16. On what date did Dr. Kabir Ahmed Sidhu formally assume charge as Chairman of SECP?
A. January 20, 2026
B. January 25, 2026
C. January 28, 2026
D. February 1, 2026
Show Correct Answer
Correct Answer: C. January 28, 2026
17. Who is the current Governor of the State Bank of Pakistan?
A. Jameel Ahmad
B. Reza Baqir
C. Tariq Bajwa
D. Ashraf Mahmood Wathra
Show Correct Answer
Correct Answer: A. Jameel Ahmad
18. On what date did Jameel Ahmad assume charge as Governor of the State Bank of Pakistan?
A. August 26, 2021
B. August 26, 2022
C. September 1, 2022
D. October 26, 2022
Show Correct Answer
Correct Answer: B. August 26, 2022
19. Who is the current Deputy Governor of the State Bank responsible for Monetary Policy and Research?
A. Saleem Ullah
B. Muhammad Amin Khan Lodhi
C. Imdad Ullah Bosal
D. Fayyaz ur Rehman
Show Correct Answer
Correct Answer: B. Muhammad Amin Khan Lodhi
20. Who is the current Deputy Governor of the State Bank responsible for Finance, Inclusion and Innovation?
A. Saleem Ullah
B. Muhammad Amin Khan Lodhi
C. Jameel Ahmad
D. Najaf Yawar Khan
Show Correct Answer
Correct Answer: A. Saleem Ullah

No comments:

Post a Comment